Keď mi Karol (karolsrnec.sk) ponúkol možnosť fotiť člena spoločnosti Fringia (fringia.sk), ktorá sa zaoberá rekonštrukciou a prezentovaním stredoeurópskeho bojového umenia od 15. až 18. storočia, moje srdce zaplesalo. Hneď sme sa dohodli, že vezmem aj svoj Godoxlampáš (www.godox.com)so softboxom, chceme ho otestovať za denného svetla.

Je 10.00h a pred sadom Janka Kráľa z auta vystupuje muž, zvláštne odetý. Okoloidúci sa prekvapene obzerajú, my s Karolom na seba žmurkneme. Prichádza Pavol Navalanič Uličný, oblečený v zbroji a odeve šľachtica z prelomu 16. a 17. storočia z vtedajšieho uhorského kráľovstva. Na FB spoločnosť neskôr uverejnila aj anglický komentár k fotke s daným odevom, ktorý si dovoľujem v skratke prebrať a preložiť: “ Počas 16. storočia bola stále hlavnou silou na bojisku ťažká kavaléria. Bola to česť slúžiť v jej radoch, slúžiť tak, ako rytier slúži svojmu kráľovi. Avšak na konci 15. storočia sa na obzore objavuje aj niečo nové. Nová, dôležitá, špecifická forma – husári. Extrémne ľahká manévrovateľná kavaléria, veľmi účinná a smrtiaca proti otomanom. Jej členovia používajú iba tarč – štít okrídleného tvaru a dlhú kopiju, surový hnev, bláznivú odvahu a divokosť. Práve toto sa stáva v danom období inšpiratívnym. V 16. storočí sa husári stávajú natoľko populárni, že väčšina mladých šľachticov chce slúžiť práve v ľahkom type kavalérie. Šľachtici hľadajúci odplatu voči Turkom zisťujú, že slúžiť ako husári im dáva lepšiu možnosť stať sa hrdinami a získaná girlanda odvahy je oveľa krajšia, ako boj v ťažkej kavalérii.“

Mám rada nadšenov, ktorí všetok svoj voľný čas venujú svojim záľubám, ba až posadnutosti k nim. A pri počúvaní Paľa som razom zabudla v akom čase a priestore sa nachádzam. Fotenie bolo parádnym zážitkom, obohateným o zaujímavé informácie z histórie. Až na malú nehodu. Godox lampáš, teda hlavne softbox je veľký a pri fúkaní vetra treba byť mimoriadne opatrný. My sme neboli. Našťastie to odniesol len zlomený statív, lampáš prežil v plnom zdraví.

Do skorého fotenia!